Under hösten kommer ni hitta mig en hel del på Lendelundens Lantlif. Där håller jag lektioner med utgångspunkt i våra asymmetrier som ryttare, i kombination med hur vi känner in och balanserar upp hästens. Målet är att bli en mjuk och stabil ryttare och att hjälpa hästen att bli hållbar och kunna prestera optimalt.
Framöver kommer jag att erbjuda avsutten och uppsutten ryttaranalys också i mina behandlingar för de som önskar!
De flesta hästar har någon form av rotation eller annan asymmetri i kroppen vilket skapar obalans. En del av dessa kan vara naturliga, men blir problematiska när vi ska rida eller sätta hästen i arbete.
Det är därför viktigt att tränat ögat att kunna identifiera och utvärdera dessa obalanser redan från marken. Dels för att kunna hjälpa hästen med korrigerande övningar redan innan träning, men också för att ge både dig själv och hästen de bästa förutsättningarna för det kommande arbetet.
På bilderna nedan ser vi Lisa, ett sto med tydlig högerrotation. Detta syns bl.a. på att tornutskotten vid manken tippar åt höger, samt att hon är mer musklad vid höger bog. Några andra faktorer som skvallrar om högerrotation kan vara att hamstringsmusklerna på höger bakben är mer utvecklade än på vänster, samtidigt som höger gluteus är mindre utvecklad än vänster.
Vid starten av denna dagens behandling ställde Lisa upp väldigt ojämnt och vingligt, en hållning som igen vittnar om om obalans och asymmetri i kroppen. Efter behandling och balanserande övningar ställde hon upp betydligt bättre! Mer jobb återstår, men det är kul att se vad som händer i kroppen av en behandling =)
Nu kan jag stolt berätta att jag inte bara är medlem, utan också är med i arbetet att driva denna fina förening framåt!
Som företag är jag med och erbjuder alla medlemmar rabatt på behandling av häst! 20% på en första behandling och 10% på kommande behandlingar
Som privatperson är jag med i arbetet bakom kulisserna och kommer att jobba med diverse frågor som kan dyka upp i resan mot att växa, sprida kunskap och bevarandet av en ridsport vi kan vara stolta över.
Kortfattat är FairRide en förening som startade som en reaktion på den misshandel som uppdagades i ett stort träningsstall vintern 2023. Kärnan i föreningen är hästens välmående och en ridsport utan våld och tvång.
Föreningen vänder sig till såväl hobbyryttaren som tävlingsryttare, utbildare, ryttarföreningar och ridskolor, ja till alla som har med häst att göra och värnar om en hållbar hästhållning helt enkelt!
Står du bakom en våldsfri och sund hästhantering och vill stötta föreningen? Gå då in och ansök om medlemskap på www.fairride.se
Tillsammans kan vi skydda vår sport och våra hästar!
-En framtvingad form och några av dess fysiologiska, anatomiska och mentala konsekvenser
En inblick i problematiken med att rida eller träna hästen i en hopdragen onaturlig form.
Den senaste tiden har diskussionerna gått varma kring hästens form, och särskilt då temat ”bakom lod”, ”rollkur”, ”hyperflexion” och så vidare, och vad detta får för konsekvenser hos hästen. Många exempelbilder har cirkulerat på hästens nackkotpelare, muskler som arbetar fel samt följderna av det med mera. Jag blir varm när röster höjs för hästens välfärd och i ett försök att förtydliga några andra aspekter av varför dessa påfrestande ridformer och träningsmetoder är skadliga för hästen kommer här ett lite nördigt inlägg om hästens anatomi och fysiologi. Förhoppningen är att fler ska få en tydligare bild av hur hästen fungerar och varför den behöver ha nosen framför lodplanet majoriteten av tiden.
Alla ovan nämnda positioner är skadliga för hästen om de pågår längre stunder, förekommer ofta eller är framtvingade, och de är alltid obehagliga, även vid korta stunder.
Om vi bortser från de som rider på elitnivå (där det inte finns några som helst ursäkter eftersom de vet, eller bör veta, bättre ) så hör jag ofta folk som menar att deras hästar självmant lägger sig bakom lod, eller krullar ihop sig etc. Och ja vissa hästar gör det, av olika anledningar, men då är det vårt jobb som ryttare att arbeta med det beteendet och inte sonika acceptera det. För det är fortfarande lika skadligt, oavsett anledningen till varför den går där. Jag har själv en häst som gärna ”krullar ihop sig”, och det är ett kontinuerligt och återkommande arbete att fundera kring varför det sker samt att försöka arbeta igenom det. När hästen gör det självmant så kan det kan bero på saker som osäkerhet, inlärt beteende, obehag, obalans, svaghet eller smärta någonstans.
Konsekvenserna då. Bortsett från ovan nämnda problem med bl.a. nackkotpelaren och muskelanvändning så finns det ett område man inte hör om så ofta och det är påverkan i svalget, och då framför allt med något som kallas mjuka gommen. För att man ska förstå problematiken bättre börjar jag med att ge en kort beskrivning av vad mjuka gommen är och hur den fungerar.
Om vi tittar på den vanligare konsekvensen av att gå i den här skadliga formen; dvs att den mjuka gommen delvis kopplas av, (eller kopplas av/på hela tiden) så innebär detta att hästen får luft men att syreintaget begränsas. Detta kan leda till syrebrist i muskler och hjärna, panikkänslor samt permanenta skador i området i svalget. Hos hästar i löp eller trav är det ofta detta som skett när hästar störtar på banan. De svimmar helt enkelt av syrebrist. Hos dressyrhästarna märks det inte alltid lika tydligt, eftersom de inte kommer upp i samma pulsnivå och därför inte har riktigt samma syrebehov. Hästar kan dessutom prestera väldigt högt trots dålig syresättning tack vare deras fantastiska syretransportsystem.
Men bara för att det inte märks lika tydligt hos dressyrhästen så innebär det inte att den slipper uppleva känslan av att inte kunna andas eller de övriga problem som uppkommer av syrebrist, exempelvis mjölksyra och uppbyggandet av slaggprodukter i kroppen vilket i sin tur kan påverka både prestation och återhämtning.
Förutom att arbeta hästen i den här formen så finns det ett antal andra faktorer som också kan bidra till detta felläge av den mjuka gommen, och en väldigt stor och vanlig faktor här är ett illa inpassat bett. Om bettet stör hästen så att den rör tungan för mycket eller drar tungan bakåt i ett försök att undvika obehag så triggas sväljreflexen, vilket då kopplar av den mjuka gommen. Men mer om detta en annan gång.
De flesta vet att hästen andas genom nästan, inte munnen. Detta beror på att den mjuka gommen tillsammans med struphuvud och struplock ligger som en skiljevägg i svalget, och stänger passagen till munhålan och foderstrupen samtidigt som den öppnar fri andningsväg från näshålan till luftstrupen (se bild 1). Större delen av tiden ser det ut såhär i svalget. Detta läge förändras bara när hästen sväljer. Då kopplas den här skiljeväggen av och ger motsatt effekt, dvs stänger till näshåla och luftstrupe och öppnar istället fri passage mellan munhåla och foderstrupe.
Hästen sväljer inte som ett aktivt val, utan detta sker när foder, lufttryck eller bakre delen av tungan trycks bakåt upp mot gommen. Trycket triggar sväljreflexen och den mjuka gommen kopplas av.
Så, då ska vi titta på vad som händer när hästen går för långt bakom lod, i hyperflexion m.m. När hästen böjer in huvudet så mycket så skapas ett tryck i bakre delen av munnen, likt när exempelvis foder pressas bakåt för att sväljas. Detta tryck gör då att den mjuka gommen kopplas av (trots att ingenting ska sväljas), helt eller delvis. Och vad innebär då det? Jo att andningspassagen stängs eller begränsas (se bild 2). Kopplas den av helt kommer hästen behöva komma fram med huvudet och slappna av för att få luft igen (släppa på trycket); hästen slår sig då fri vilket vi bedömer som att den är olydig eller ostadig i formen.
Det här ständiga av- och påkopplandet av den mjuka gommen kan förutom ovan nämnda problem också ge permanenta problem i området. Till exempel är det vanligt att det uppstår sårskador på mjuka gommen (se bild 3). Man kan ju bara tänka sig hur smärtsamt det måste vara, särskilt när foder ska passera området. Det kan också bli så att den mjuka gommen helt enkelt förblir i ett konstant delvis avkopplat läge. Detta ger dig en häst som alltid är i obehag p.g.a. begränsad förmåga att andas och som dessutom inte kan prestera fullt ut. Detta för tankarna till de hästar med ”beteendeproblem” som att slå med huvudet, konstant gapa vid ridning/träning, vara sura vid tränsning, upplevs bråkiga eller envisa m.m.
Som jag sa i början är mitt syfte med detta inlägg att informera. Det är inte menat som en pekpinne eller att få folk att känna sig ”dåliga” (bortsett från de som känner till detta men ändå väljer att pressa hästen i skadlig form eller med illa anpassad utrustning…). Jag vet att de flesta gör så gott de kan, med den kunskap man har. Detta är mitt försök att informera och utbilda, så att fler ska förstå att och varför de här sakerna orsakar problem och för att ge fler möjligheten att vara kritiska samt att kunna hjälpa sina egna hästar att må bättre.
Inom många områden och även inom häst som blir man aldrig fullärd. Det finns alltid mer att hämta, nya metoder och nya perspektiv. Jag har nu påbörjat en två-årig vidareutbildning hos Skandinavisk Hästutbildning för Annica Nygren. Annica är veterinär som med tiden vidareutbildat sig inom bl.a. osteopati och akupunktur enligt den kinesiska läran och har nått jättefina behandlingsresultat genom åren.
Jag är så pepp på att få ta del av hennes kunskap och att kunna utöka mina behandlingsmetoder med bl.a. just osteopati och akupunktur för häst.
Efter min första helg är jag full av aha-upplevelser, fascination, frustration över allt våra hästar får stå ut med, ödmjukhet och förväntan. Jag är övertygad om att jag kommer att komma ut på andra sidan denna utbildning med helt nya perspektiv på hästen och orsakerna bakom problem samt ha nya fantastiska redskap med mig för att hjälpa den läka och att hålla sig frisk.
Vilken resa detta ska bli!
Med jämna mellanrum får jag möjligheten att hålla clinics eller utbildningar i hästens biomekanik och hästmassagens användningsområden. Jag brukar då också inrikta mig på vad du som hästägare kan göra själv hemma för att underhålla din hästs muskler, rörlighet och flexibilitet.
I december var det dags för en clinic hos Kolböra Ryttarförening, och det blev en väldig trolig dag med härliga deltagare! Vi gick igen lite grundläggare anatomi, några musklergrupper som ofta är påverkade hos våra hästar och så visade jag lite tips på övningar och saker att vara uppmärksam på hos sin egen häst =)
Vill du boka in mig för en clinic? Klicka då här!
Detta är den bästa frågan en kund kan ställa! Det är genom hästägarens engagemang och involvering som långsiktig förändring sker, det vill säga det som händer mellan mina besök.
Det jag gör är att skapa förutsättningar och ge verktyg, men det stora arbetet till en hållbar och långsiktig förändring är upp till dig som hanterar, sköter och tränar hästen. Är du öppen för förändring, självrannsakan och hemläxor så kommer du att kunna se fantastiska resultat hos din häst.
tillsammans gör vi skillnad!
Se här för mer information om hur en behandling hos mig kan se ut!
Copyright © Alla rättigheter förbehållna